woensdag 28 januari 2015

Dromen





Dromen


Iedereen droomt en iedereen droomt veel ook (ook de mensen die het zich niet kunnen herinneren). Per nacht dromen we maar liefst anderhalf tot twee uur lang:


- Ongeveer tussen de 5 en 7 dromen per nacht

– Die doorgaans tussen de 5 en 45 minuten duren



Per jaar verkeer je dus een volledige maand in dromenland en heb je dus zo’n tweeduizend dromen. Over een mensenleven is dat ongeveer 6 jaar en 150.000 dromen. Niet echt vreemd dat veel mensen er wat meer over willen weten.

>


Een droom is een film van je eigen gedachten. Tijdens REM slaap is je brein een hyperactieve video-projector. Doordat specifieke hersengebieden actief zijn en andere weer niet geldt er een omgedraaide verwerking van informatie: in plaats van dat je informatie uit de buitenwereld waarneemt wordt informatie van uit de hersenen voor je ogen geprojecteerd – alsof het van buiten komt.


Een droom is dus een hallucinatie. Zoals iemand met schizofrenie overdag stemmen kan horen of imaginaire personen kan zien, is ieder mens iedere nacht pakweg anderhalf tot twee uur aan het hallucineren. Het enige verschil: ‘s nachts kan het, en overdag verstoort het.


Dromen zijn bijzonder visueel maar niet volledig willekeurig. Dit zou namelijk betekenen dat de hallucinaties als een soort fotoboek voorbij zouden komen. Dit gebeurt niet; een droom lijkt eerder op een film. In een droom zit namelijk een verhaallijn. De verhaallijn hoeft niet te voldoen aan dagelijkse wetten en verwachtingen (dingen kunnen veranderen, zwaartekracht hoeft niet te gelden) maar er blijft een verhaallijn in de droom zitten.


Wanneer mensen uit hun dromen wakker gemaakt

worden blijkt dat hun dromen vaak veel minder bizar zijn dan vaak gedacht wordt. Het zou goed kunnen dat mensen in het dagelijks leven alleen maar de meest bizarre dromen weten te onthouden. Dit is ook niet zo vreemd want het onthouden van dromen is moeilijk. Doordat je niet weet dat je droomt en maar je aandacht op één ding tegelijk kan richten in dromen (zie ook: denken in dromen) zijn de ervaringen zo vergeten; alleen de bizarre blijven over.

Er wordt wel eens gesuggereerd dat dromen in een flits voorbij schieten. Dit is niet waar; handelingen in dromen kosten net zo veel tijd als overdag. Als je een trap oploopt in een droom duurt dat even lang als overdag. Toch kan er in een droom wel tijd worden samengetrokken: je kunt in een flits aan de andere kant van de wereld zijn. Dit kun je vergelijken met films, daar kan ook een verhaal van meerdere jaren in anderhalf uur worden geperst (zonder dat alles op 8x speed voorbij schiet).


Denken in dromen

Tijdens dromen is het denken simpel en eenduidig, het lijkt in verste verte niet op het denken overdag. Overdag kun je bezig zijn met meerdere dingen tegelijk, die allemaal wat aandacht vragen: je zit in de auto, luistert naar een liedje, bedenkt wie je nog moet bellen en wat je gaat zeggen en zorgt dat je ondertussen je afslag niet mist. Tijdens dromen kan dit niet: je kunt hooguit op één zaak tegelijk je aandacht richten. Dus: of je rijdt auto, of je luistert naar muziek, of je belt. Eén zaak op één moment, want het denken kan niet te ingewikkeld zijn. Dit soort denken wordt ook wel ‘singlemindedness’ genoemd, wat zoveel inhoudt als je aandacht richten op één zaak tegelijk. Daarom kunnen dromen ook zo vreemd zijn: je rent achter een net weggereden bus aan zonder dat je denkt waar die heengaat, waar je naartoe moet, waar je vandaan komt, waar je eigenlijk bent, etc. Je denkt alleen maar: ik moet die bus halen. En dat is singlemindedness.


Emoties in dromen

Onze droombeelden en het droomplot zijn eigenlijk nooit saai. Dit komt doordat dromen ons raken. Dromen gaan over zaken die ons bezig houden; die uit onszelf komen. Een droom wordt gevormd door onze verwachtingen, dit betekent ook dat wij geraakt worden door de gebeurtenissen. De buitenwereld kan een droom wel een beetje beïnvloeden (denk aan de irritante wekker die naadloos in het droomverhaal wordt geweven) maar het meeste wordt door ons zelf gemaakt. De verhalen en emoties die wij tegenkomen in dromen gaan dus over onszelf en onze omgeving. Om deze reden voelen de emoties die in dromen voorkomen zo echt aan en kunnen ons dus ook echt raken. Wanneer er iets leuks gebeurt zoals het winnen van een race zijn wij oprecht blij; wanneer er iets vreselijks gebeurt zoals het overlijden van een bekende zijn wij oprecht verdrietig.


Bron: http://www.allesoverdromen.nl/home.html


Dromen weergeven het waakleven, alleen in andere gewaarwording. Gebeurtenissen en/of trauma’s weerspiegelen zich bijna altijd alleen in nachtmerries die angst of paniek zaaien, terwijl het alleen emoties zijn die bewust niet verwerkt worden.











Onthoud dit...